47pl

Tuesday, September 10, 2013

Jeg sto lager fortsatt trener i landet

Alle tog i hele landet sto stille i to og en halv time tirsdag da nødsambandet for tog gikk ned. Det er ventet store forsinkelser utover dagen.

Alle tog fikk beskjed om å kjøre til nærmeste stasjon og stå stille da GSM-R-nettet for togtrafikk gikk ned i 9-tiden tirsdag.
Både persontog, godstog og flytog over hele landet måtte stå stille og vente på klarsignal. Jernbaneverket jobbet på spreng på operasjonssenteret i Trondheim med å rette opp feilen. Først i 11:30-tiden klarte de å rette opp feilen.
– Det er en fryktelig situasjon. Mange tog står på feil sted, og vi vil få forsinkelser i flere timer etter at feilen er rettet, sa kommunikasjonssjefen i Jernbaneverket Kjell Bakken like før feilen var rettet. nbsp;

Det var det såkalte GSM-R-nettet for togtrafikk som var nede. Togene måtte derfor kjøre til nærmeste stasjon og stoppe der.
Årsaken til feilen var at to servere som normalt skal snakke sammen og avlaste hverandre, ikke var på talefot. Dette medførte programvarefeil, opplyser Jernbaneverket.
– Det var lenge uvisst hvor lenge feilen ville vare, men i 11:30-tiden opplyste Jernbaneverket at feilen var rettet


Kritisk for trafikken

Feilen skjedde i 9-tiden tirsdag morgen. Det er togleder oppdager slike feil først. Til NTB sier Bårdstu at nødnettet ledes av et operasjonssenter i Trondheim.
– Siden dette er kritisk for at vi skal kunne kjøre togtrafikk, har vi to systemer som kjøres parallelt. Det skal ikke gå tog hvis ikke radiosambandet fungerer. Togene skal stå hvis dette er ute av drift, sier han.

Bårdstu forteller at nødnettet har en garantert oppetid på over 99,9 prosent, og at operasjonssenteret i Trondheim nå jobber med å lete fram feilen og rette den.
– Vi har en datamaskinpark på Marienborg og en i en gammel ubåthangar på havna i Trondheim. Det er lagt ned store ressurser for at vi skal ha doble systemer. Vi vet foreløpig ikke om begge systemene er nede, sier han til NTB.

Alternativ transport
NSB jobber nå med å organisere alternativ transport grunnet togstansen som skyldes problemer med kommunikasjonsutstyret til Jernbaneverket.
Nettsiden deres har svært stor pågang og har vært nede flere ganger.
– I tillegg oppfordrer vi passasjerer til å benytte andre transportmidler. Du må regne med at det blir forsinkelser og innstillinger. Det beklager vi, skriver NSB til sine kunder.
NSB ber reisende ringe kundesenteret på 815 00 888 begin_of_the_skype_highlighting 815 00 888 FREE  end_of_the_skype_highlighting for mer informasjon. De opplyser videre at de refunderer ubrukte billetter.
Reisende med Flytoget blir kjørt med taxi fra Flytogets stasjoner, opplyser Ruter. Reisende bes beregne god tid.
I Oslo har togstansen ført til lange køer ved buss- og taxiholdeplassene. Der har de fått meldinger om at passasjerer har blitt frakjørt.

I første gang

I 2010 ble Jernbaneverket rammet av en tilsvarende feil. Da sto alle tog i Norge stille i tre timer. Også den gang gikk GSM-R gikk ned.
Da var det en strømforsyning i en datamaskin ved en av Jernbaneverkets sentraler i Trondheim som sluttet å virke.
Alle tog måtte stå stille fordi toglederne ikke lenger hadde kontakt med togene ute på skinnene rundt om i landet.

No comments:

Post a Comment