47pl

Saturday, September 14, 2013

To kyllinger klekket fra samme egg


VESTBY (oblad.no): Eva Ströberg har drevet med høner på hobbybasis i ti år. Men det hun fant i klekkeriet sent fredag kveld har hun aldri sett før. To kyllinger klekket ut av det samme egget.
– Er det eneggede kyllinger mon tro, spør hun og humrer.

Hun fikk det uvanlige egget av en hobbyfrende som kun hadde ett egg i klekkeriet sitt. Ströberg hadde allerede rugemaskinen i gang hos seg og overtok egget.

– Jeg puttet egget i bh'en, kjørte hjem og la det i rugemaksinen, forteller «hønemor».

Måtte hjelpe til
Sent fredag kveld oppdaget Ströberg at det var et hull i egget. Nå skulle en liten kylling kjempe seg ut i verden med litt hjelp fra høne-entusiasten. Overraskelsen var dermed stor da hun fant to fullt utviklede kyllinger inne i egget. Dessverre var den ene kyllingen død.

– Jeg har aldri sett dette før. Jeg har hørt om to eggeplommer i samme egg, men at kyllingene klarer seg helt til klekking er nok uvanlig, sier Ströberg.

Hun tror den ene kyllingen har ligget riktig i forhold til eggets luftlomme før klekking. Den andre lå i bunnen av egget og har mest sannsynlig ikke fått luft under klekking. Den overlevende kyllingen nyter nå nestekjærlighet fra sin adoptivhønemor av rasen maran.

Kan bli en ErnaAlle hønene til Eva Ströberg har politikernavn. Hva den siste skal hete er ennå ikke bestemt, men det er ett navn som skiller seg ut.

– Erna er ledig. Den forrige høna som het Erna var spesiell og det er ingen som har fulgt i dens fotspor ennå. Jeg må vente å se om kyllingen er en hissigpropp eller søt og snill før den døpes, forteller hobbyoppdretteren til ØB.

Uvanlig
Niels Nickelsen driver Nickelsen Kyllingoppdrett i Hølen og forteller at av sine 17.000 egg har ca 200 av dem to plommer.

– Nå driver jo ikke jeg med kylling, men med egg. Da jeg drev med kylling for ti år siden fikk jeg kyllingene da de var ett døgn gamle. Uansett er nok ikke dette en genetisk sensasjon, mener Nickelsen.

– Jo, dette er nokså uvanlig. Men det er typisk at den ene er død, sier Nils Steinsland, som driver Steinsland & Co på Bryne utenfor Stavanger.

Steinslands datter Tone sier også at dette er veldig uvanlig, men at det er vanskelig å holde oversikten om dette skjer i deres klekkeri når det klekkes 90.000 egg i uka.

(75% av alle verpehønene i Norge ser dagens lys i rugeriet til Steinsland & Co. Det betyr at det årlig klekkes bortimot 5 millioner kyllinger, eller 2,5 millioner hønekyllinger som leveres over hele landet).

No comments:

Post a Comment