47pl

Friday, August 9, 2013

Foreningen ber leger å ta kontroversielle, selvfølgelig, sykefravær


Legeforeningen støtter regjeringens forskrift og oppfordrer sine medlemmer til å ta sykmeldingskurset, som enkelte leger har truet med å boikotte

Legeforeningen og Allmennlegeforeningen støtter regjeringens forskrift om at alle leger som vil sykemelde må ta et obligatorisk kurs eller dokumentere god kunnskap om sykmeldingsarbeid.
«Medlemmene oppfordres til å gjennomføre opplæringskurset i sykmelding eller fylle ut egenerklæring som godtgjør at man har ervervet kunnskapen på annen måte,» står det på den norske legeforeningens nettsider.
– Legeforeningen har selv vært med å jobbe frem denne kursløsningen. Opprinnelig ønsket arbeidsdepartementet et mye mer omfattende kurs, sier Hege Gjessing, president i Legeforeningen til NRK.no.
«Obligatorisk opplæring i sykemeldingsarbeid for leger» er et av regjeringens tiltak for å få ned sykefraværet. Tanken er at legene må ta sin del av ansvaret for å få flere tilbake i arbeid.

Ingen dokumentert effekt


Fortsatt er det ingen dokumentasjon på hva slags påvirkning kurset har på sykefraværet. Det er en av grunnene til at noen leger nekter å gjennomføre kurset.
– Det er ikke noe vi kan garantere på forhånd, men det er vår oppfatning at våre medlemmer bør ta dette kurset, sier Gjessing.
– Hva tenker dere om at deres egne medlemmer ønsker å boikotte kurset?
– Jeg vet at det er mange leger i Norge som mener det er for mye påbud, tilsyn, og byråkrati. Denne protesten er nok et ledd av det store bildet, sier Gjessing.
– Har foreningen tenkt å gjøre med legene som nekter å ta kurset?
– Legeforeningen driver ikke reaksjonsformer ovenfor våre medlemmer. Vår jobb er å informere, holde kurs og sende informasjonsskriv. Det er Arbeidsdepartementet som sanksjonerer, sier Gjessing.

Vil gå utover pasientene

I januar fikk 23 000 leger beskjed om at de må ta dette kurset. Ellers mister de til neste år retten til å sykemelde pasientene sine. Hittil har bare 1806 leger gjennomført kurset, mens 594 har dokumentert at de ikke trenger kurset.
Arbeidsminister Anniken Huitfeldt sa tidligere til NRK at hun ikke har planer om å droppe sanksjonene mot de legene som boikotter. Dette betyr at svært mange leger kan miste retten til å sykemelde pasientene sine, dersom de ikke tar kurset.
– En slik sanksjon vil først og fremst gå utover pasientene. Hva tenker Legeforeningen om dette?
– Klart at legeforeningen vil at pasienter skal få tilbudet de trenger, Det er nettopp derfor vi oppmuntrer våre leger til å ta kurset, sier Gjessing.
– Så kan man diskutere om en slik sanksjon vil være praktisk av hensyn til pasientene, dersom det viser seg at veldig mange leger mister retten til å skrive sykemelding, sier Gjessing.

No comments:

Post a Comment