47pl

Friday, July 12, 2013

Test kjørte en brannbil 15 minutter før brannen brøt ut

Brannmannskapene i Froland fikk ikke varsling om at arbeidsplassen stod i full fyr ettersom varslingssystemet på taket brant i stykker.
Det bekrefter konstituert brannsjef Hans Henrik Bakke i Østre Agder brannvesen til NRK.no.

– Vanligvis har vi et system hvor mannskapene går med en personsøker på seg. Ved brann får de melding inn på personsøkeren. Men ettersom varslingssystemet var montert på taket, og dette brant i stykker, fikk ikke mannskapene denne varslingen, forteller Bakke.
Måtte bruke backup-system
I stedet måtte 110-sentralen i Arendal bruke et alternativt varslingssystem.

– Da systemet var satt ut av drift, benyttet vi en backup-løsning, et såkalt UMS-system. Det innebærer at mannskapene blir varslet via tekstmelding på mobil, forteller Bakke.

UMS-varsling gjør at alle brannfolk i Østre Agder brannvesen får tekstmelding på mobiltelefonen.

Prøvekjørte brannbil
Brannvesesent ble varslet om brannen på Froland brannstasjon få minutter over klokken 19 fredag kveld. Bakke opplyser til NRK at en brannmann var på stedet kun et kvarter før brannen oppstod.

– Vedkommende var på brannstasjonen for å prøvekjøre brannbilene og sjekke materiellet. Han var der omkring et kvarter før brannen startet. Da var alt normalt på stasjonen, sier Bakke.

Det var naboer til brannstasjonen som varslet om at det steg opp røyk i området. Brannvesenet var på stedet omkring 10 minutter senere. Da var bygningen fullstendig overtent.

Bakke forteller at brannstasjonen var en trebygning som var bygget opp som en garasje.

– Utenfor stod det en relativt ny traktormaskin. Vi konsentrerte oss først og fremst om å redde denne da resten av bygningen stod i full fyr, sier Bakke.

– Alt er tapt
Ifølge brannsjefen stod det to brannbiler inne på stasjonen i tillegg til verneutstyr, pumper, slanger og annet brannutstyr.

– Alt er tapt. Det er ingenting igjen, sier han.

– Hvordan kan brannen ha oppstått?

– Det er foreløpig umulig å si noe om brannårsaken eller hvor brannen har oppstått. Politiet foretar tekniske undersøkelser på stedet. Forhåpentligvis vil etterforskningen kunne gi svar på spørsmålene, sier Bakke.

No comments:

Post a Comment