47pl

Wednesday, October 23, 2013

Halen: - Det var ikke meg mot resten av kjekk

ULLEVAAL STADION : Et enstemmig styre i Norges Fotballforbund (NFF) har formelt godkjent vedtaket som endte med at Egil «Drillo» Olsen var ferdig som landslagstrener.

– Jeg føler ikke at jeg måtte overbevise noen.Jeg følte hele styret var samlet og at vi gikk gjennom dette på en god og ryddig måte, sier fotballpresident Yngve Hallén til NRK.no.

NFF har nettopp avsluttet sitt første styremøte siden Per-Mathias Høgmo erstattet Egil «Drillo» Olsen som landslagssjef.
Fotballpresident Yngve Hallén og generalsekretær Kjetil Siem har hele tiden hevdet at et samlet styre støttet trenerskiftet. Men flere styremedlemmer har stilt spørsmål om Hallén og Siem gikk ut over sine fullmakter i samtalen med «Drillo».
Derfor var det knyttet stor spenning til om protokollen fra det forrige styremøtet, som endte i «Drillo»-exit, ville bli godkjent.
Vedtaket som nå er godkjent, lyder som følger:
«Fotballpresident og generalsekretær gis mandat til å ta dialogen med dagens A-landslagstrener. Hvis Egil Olsen aksepterer å fratre sin stilling kan Per-Mathias overta umiddelbart. Dette krever en omforent løsning mellom NFF og nåværende A-landslagstrener».
  • Se hele protokollen nederst i saken!
I kjølvannet av trenerskiftet har det imidlertid kommet frem at Egil Olsen følte seg presset av trenerstolen, og den tidligere landslagssjefen er klokkeklar på at han fikk sparken.
Hallén har også innrømmet at han forstår at «Drillo» følte et press.
– I protokollen står det at Egil Olsen skulle fratre frivillig. Hvordan har du overbevist styret om at Olsen trakk seg frivillig etter samtalen med deg og Siem?
– Jeg har bare fortalt hva vi har sagt, og vi har vist hendelsesforløpet før det, sier Hallén til NRK.no.
– Dokumenterte dere samtalen?
– Nei, dokumentasjonen er at vi har gått igjennom hendelsesforløpet. Avisintervju og alt som har stått, sier Hallén.
Da VGs reporter i et oppfølgingsspørsmål lurte på om Hallén fikk kritiske spørsmål av styremedlemmene, svarte presidenten:
– Det var overhodet ikke Kjetil Siem og Yngve Hallén mot resten. Det var det viktige. Det var ikke to sider av bordet.
Hallén sier også at han har full tillit i styret, og at han ikke har fått noen konkrete tilbakemeldinger om hva som kunne ha blitt gjort annerledes.

Engasjerer advokat

Kommunikasjonsdirektør Svein Graff i NFF sa imidlertid før møtet var avsluttet at styret har skjønt at de må ta lærdom av prosessen.
– Er alle i styret fornøyd med denne prosessen?
– Vi skulle gjerne vært støyen foruten, men det er et enstemmig styre som stiller seg bak protokollen. Alle er opptatt av å se hva som kan gjøres bedre, sier Graff til NRK.no.
– Hva kan gjøres bedre?
– Når vi ser hvilke reaksjoner som er oppstått, ser vi at vi er nødt til å være tydeligere i kommunikasjonen, sier Graff.
Samtidig som NFF har oppvask i styremøtet, ble det kjent at «Drillo» engasjerer advokat i personalsaken.
Ifølge VG sendte advokat Anne Marie Due et krasst brev til de åtte i forbundsstyret før møtet, der hun redegjorde for «Drillo»s syn i saken.
– Vi har mottatt et brev med noen spørsmål. Vår advokat vil nå se på saken, og vi tror dette løser seg, sier fotballpresident Hallén.
Hverken Hallén eller Graff vil kommentere innholdet i brevet.

– Olsen var langt nede

Dette sier protokollen fra det siste møtet før «Drillo» annonserte sin avgang:
Styret diskuterte den sportslige situasjonen for A-herrer.

Forbundsstyret var kjent med at Egil Olsen var langt nede etter Sveits-kampen og ga uttrykk for manglende energi og krefter. Resultatene i 2013 har heller ikke vært gode.

Det ble diskutert om ny landslagssjef skal ta over hovedansvaret også for de to siste kampene og eventuelt to play-off kamper.

Forbundsstyret var enig i at det kunne være en god løsning at ny landslagssjef overtok ledelsen av laget fra dette tidspunkt. Dette forutsetter dialog med og aksept fra Egil Olsen.

Forbundsstyret ser dette som en god løsning dersom Høgmo kan frigis i Djurgården til disse kampene, og at dette er en løsning Egil Olsen kan akseptere.

Forbundsstyret understreket at en slik eventuell endring ikke vil rokke ved den betydningen Egil Olsen har hatt for norsk fotball over mange år, inkludert som A-landslagstrener.

Presidenten informerte forbundsstyret om at Per-Mathias Høgmo er i posisjon til å ta over, men Per-Mathias forutsetter en aksept fra nåværende A-landslagstrener.

Vedtak:

Fotballpresident og generalsekretær gis mandat til å ta dialogen med dagens A-landslagstrener. Hvis Egil Olsen aksepterer å fratre sin stilling kan Per-Mathias overta umiddelbart. Dette krever en omforent løsning mellom NFF og nåværende A-landslagstrener

Facebook trekker video av halshuggingen


Facebook måtte trekke video av halshugging fra nettstedet sitt, etter sterke reaksjoner fra brukere verden over. Det under et døgn etter at de hadde tillatt dem.

I går skrev NRK om at Facebook igjen tillater videoer av halshugging hvis det er ment å fordømme vold. Det skapte så sterke reaksjoner verden over at Facebook nå har trukket tilbake flere videoklipp fra nettsamfunnet.
«Vi har revurdert de siste rapportene vi har fått på støtende innhold på siden, og har konkludert med at dette innholdet upassende og at det er uansvarlig og forherliger vold. Av den grunn har vi fjernet det», skrev Facebook på sine sider i natt.
Ifølge Facebooks talsperson i Norden kommer reglementet nå til å bli strengere.
– Det har lenge vært forbudt å publisere innhold som oppmuntrer til vold. Spesielt i sommer florerte videoer som hadde veldig ubehagelig innhold. Da tok vi dem bort, og gjorde en revurdering av reglementet. Nå kommer innhold som publiseres på Facebook til å vurderes strengere enn tidligere, og vi kommer til å vurdere innholdet grundigere, sier Frida Löwengren til NRK

Buaas om homofile i Russland: - vanskelig å fokusere på å gjøre en god turnering


Snøbrettveteranen Kjersti Buaas (31) frykter hvilke konsekvenser det kan få for OL-utøvere om de opponerer mot Russlands omstridte anti-homolov.

Russland innførte i sommer en anti-homolov som kriminaliserer all positiv omtale av homoseksualitet overfor mindreårige, som gjør det straffbart å vise sin seksualitet åpenlyst.

Mange idrettsutøvere, blant annet alpinstjernen Bode Miller, har gått kraftig ut mot loven som legger bånd på hvordan OL-utøverne kan ytre seg. Norges snøbrettveteran Kjersti Buaas beskriver situasjonen som vanskelig:


– Jeg har egentlig lyst til å si at dette er en teit lov, og jeg håper at den er borte når OL kommer – det har jeg fortsatt et håp om.


Hvis den er der når OL kommer så vet man jo ikke om du kan bli forfulgt, om du kan havne i fengsel om du sier noe. Det er skummelt, sier Buaas til NRK.

Buaas tok en fjerdeplass i OL i Salt Lake City, og tok sin foreløpig eneste OL-medalje da hun kjørte inn til bronse i Torina i 2006. Anti-homoloven legger en demper på stemningen i oppkjøringen til neste års Sotsji-OL.
– Det blir vanskelig for meg som utøver å fokusere på at jeg skal gjøre det bra, når jeg er uenig i mye av det som ligger rundt det.






IOC ikke bekymret
– Man blir jo redd som utøver, for hva man kan si og hva man ikke kan si. Frykt er den siste følelsen du vil ta med deg inn i et mesterskap, forteller Buaas.


OL-direktør Gilbert Felli deler imidlertid ikke snøbrettveteranens bekymringer:
– Jeg er både enig og uenig med kvaliteten på denne loven, men den har ingenting å si for utøverne som kommer til OL. Jeg tror de er veldig godt beskyttet på dette området, sier Felli til NRK.

Boikotter seg selv
Flere utøvere har forsøkt å ta et oppgjør med den russiske loven. Svenske Emma Green Tregaros ble verdenskjent da hun stilte opp i kvalifiseringen i friidretts-VM med negler lakkerte i regnbuens farger for å markere sin motstand mot den kontroversielle homoloven i Russland. Høydehopperens protest bli imidlertid stoppet av det svenske friidrettsforbundet før finalen – de var redde for å utfordre systemet.
Norske Buaas synes det er vanskelig å ta avstand fra anti-homoloven uten å gå drastisk til verks:
– Det er dumt at man nærmest blir tvunget til å boikotte mesterskapet om man vil ta avstand. Da boikotter man jo nærmest seg selv, og

Tyskland - USA har avlyttet Merkel


Angela Merkel ringte Barack Obama og krevde ett klart svar da det ble kjent at amerikanerne kan ha avlyttet mobiltelefon hennes. Nå skal USA gjennomgå hvordan de innhenter etterretningsinformasjon.

Kansleren ringt i dag Obama og gjorde det klart at slike metoder er hun sterk motstander av, og skulle dette medføre riktighet så er det totalt uakseptabelt, sier den tyske regjeringstalsmannen Steffen Seibert.

Ifølge Det hvite hus har Obama forsikret Merkel om at de ikke overvåker henne.
– Det hvit hus overvåker ikke og kommer ikke til å overvåke den tyske kansleren, sier talsmannen ved Det hvite hus Jay Carney i kveld.
Carney omtalte overvåking i nåtid og framtid, men det var ikke umiddelbart klart om Obama også forsikret Merkel om at overvåking ikke tidligere har funnet sted, noe blant annet nettavisen Politico merket seg.

Lover gjennomgang

Avlyttingen ble først omtalt av det velinformerte tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel.
Seibert bekreftet litt senere at regjeringen i Berlin har fått opplysninger som tyder på at Merkel ble utsatt for avlytting.

Tyskerne mener det er uhørt at amerikanerne avlytter lederen for et nært alliert land.
Ifølge Det hvite hus gjennomgår nå amerikanske myndigheter måten de amerikanske etterretningsorganisasjonene innhenter informasjon.

Avlyttet franskmennene

Tidligere denne uken ble det kjent at den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA hadde avlyttet den franske ambassaden i Washington og flere franske diplomater i New York.
NSA har også telefonavlyttet 70 millioner franske telefonsamtaler i en to måneders periode ved årsskiftet.

Dokumenter lekket av spionsiktede Edward Snowden, som tidligere jobbet for NSA, har avslørt at USA driver omfattende overvåking i utlandet.
Saken oppdateres.